HANNON RESIDENCE

Coming in just under 1,600 S.F. (149 m2) of living space, the Hannon Residence is an atypically small house for Malibu, California where McMansions abound in considerably larger in size. The current house is part of a twin scheme connected by a covered bridge. Even with the future expansion, however, the footprint of the house remains very light at 15’x 58′ each.
Conceived more as a loft space, the house consists of three levels of open plan: Bedroom, living, and carport.deck in ascending order. Each level or platform lands gently on the sloping site as if a ship has docked on land. To minimize the ‘cut-and-fill’ that damages the natural grade, the platforms are further divided into bi-levels of service and served spaces by the central stairwell, i.e. kitchen vs. living, bathroom vs. bedroom, and carport vs. viewing/dining deck. The resulting ‘Raumplan’ affords the house its spatial and visual luxury usually not available in narrow and small volume.
The interior of the house is finished with raw exterior construction material such as plywood sheathing and cement board siding as flooring along with colorful solid faced resin panels by Panelite, in stark contrast to its neighboring mansions adomed in faux Mediterranean, Tuscan, and other styles of opulence. What they share in common, however, is the spectacular view of the Pacific Ocean from all three levels of the house.

Date: 2009
Location: Malibu, CA

ServicesArchitectural, Engineering, Landscape Design, Interior Design, Construction Administration, Design-BuildYear2009